Montáž a servis v zahraničí: A1 pre technikov
Aktualizované 4. novembra 2026
Vyžaduje si A1 montáž stroja alebo servisný zásah u zákazníka v inom štáte EÚ? Áno. Technik, ktorého pošle slovenský zamestnávateľ, je pre sociálne poistenie vyslaný, aj keď je preč len pár dní. Dnešné výnimky pre montáž sa týkajú mzdy a hlásení, nie dokladu A1.
Prečo si vyžaduje A1 montáž u zákazníka
Podľa článku 12 ods. 1 nariadenia č. 883/2004 ostáva zamestnanec v slovenskom systéme, ak ho zamestnávateľ pošle do iného štátu pracovať vo svojom mene, očakávané trvanie práce nepresiahne 24 mesiacov a nenahrádza tam inú vyslanú osobu. Montáž, oprava či servis u zahraničného zákazníka do tohto rámca bežne patria.
Sociálna poisťovňa uvádza, že vyslanie sa uplatní aj vtedy, keď trvá jeden deň. Doklad A1 pri vyslaní vybavuje zamestnávateľ, a to elektronicky cez e-formulár Sociálnej poisťovne.
Sociálna poisťovňa uvádza, že firma musí na Slovensku obvykle vykonávať podstatnú časť svojich činností. Ak ide len o vnútorné riadenie, podmienka splnená nie je. Pri posúdení zohľadňuje napríklad obrat, počet zmlúv alebo miesto náboru zamestnancov.
Úľava pre prvú montáž sa A1 netýka
Your Europe opisuje výnimku pre krátke montáže. Miestne pravidlá o ročnej dovolenke a mzde nie je povinné uplatniť, ak špecializovaní zamestnanci robia počiatočnú inštaláciu alebo montáž výrobkov, táto práca je neoddeliteľnou súčasťou zmluvy s partnerom v inej krajine a vyslanie trvá menej ako 8 dní ročne. V stavebníctve táto výnimka neplatí.
Ide o pracovné podmienky, nie o sociálne poistenie. Kto montuje v cudzine, ostáva v slovenskom systéme len vtedy, ak sú splnené podmienky vyslania, a dokladom je A1.
Podobne je to s národnými hláseniami. Rakúsky zákon LSD-BG sa podľa § 1 ods. 8 nevzťahuje napríklad na dodanie tovaru a na činnosti nevyhnutné na uvedenie dodaného tovaru do prevádzky, ktoré zamestnanci predávajúceho urobia s malou časovou náročnosťou. LSD-BG upravuje mzdu a hlásenie vyslania v Rakúsku. Pravidlá o A1 vychádzajú z nariadení EÚ a táto výnimka ich nemení.
Servisný technik, ktorý je stále na cestách
Jednorazový výjazd do jedného štátu je vyslanie. Iné je to pri technikovi, ktorý pravidelne obchádza zákazníkov vo viacerých štátoch. Praktická príručka Správnej komisie pre koordináciu systémov sociálneho zabezpečenia uvádza, že pravidlá vyslania sa neuplatnia, keď je osoba zvyčajne zamestnaná v rôznych štátoch súčasne. Takú situáciu treba posúdiť podľa článku 13.
Podľa príručky rozhoduje trvanie a povaha práce, teda či má stálu povahu, alebo ide o jednorazovú či dočasnú prácu. Posudzuje sa predpokladaná situácia na najbližších 12 kalendárnych mesiacov.
Modelová situácia, nie skutočný prípad: technik býva na Slovensku a pracuje pre slovenskú firmu. Podľa plánu strávi asi polovicu pracovného času v dielni na Slovensku a zvyšok na výjazdoch v Česku, Rakúsku a Poľsku. Podiel pod 25 % pracovného času a/alebo odmeny by pri celkovom posúdení znamenal, že podstatnú časť práce na Slovensku nevykonáva. Tu je podiel výrazne vyšší, takže pravidlo článku 13 ods. 1 písm. a) vedie k slovenským predpisom. O výsledku vždy rozhoduje Sociálna poisťovňa.
V takom prípade nežiada zamestnávateľ o vyslanie. Svoju situáciu podľa Sociálnej poisťovne oznamuje samotný zamestnanec, a to žiadosťou o určenie uplatniteľnej legislatívy. Pripraviť a podať mu ju môže aj A1 Express. Doklad A1 je v Sociálnej poisťovni bezplatný a požiadať oň môžete aj sami.
Technik ako živnostník
Živnostník môže ostať v slovenskom systéme, ak v inom štáte robí podobnú činnosť ako doma (článok 12 ods. 2). Praktická príručka uvádza, že rozhoduje skutočná povaha práce, ktorá má byť známa vopred, a živnostník ju má vedieť doložiť zmluvami. Činnosť v tom istom odvetví sa spravidla považuje za podobnú.
Príklad z príručky: živnostník so stavebnou firmou, ktorá robí inštalácie potrubí a elektroinštalácie, môže vyslanie využiť na elektroinštaláciu a opravu základov v inom štáte, lebo ide o to isté odvetvie. Dopravca, ktorý by v cudzine robil takúto zákazku, nie.
Ďalšie podmienky, napríklad dva mesiace činnosti pred odchodom, vysvetľuje článok A1 pre SZČO. Ak ako živnostník pravidelne pracujete vo viacerých štátoch, podáva sa žiadosť o určenie uplatniteľnej legislatívy pre SZČO.
Čo pripraviť pred výjazdom
K žiadosti sa prikladajú doklady, ktoré preukazujú to, čo v nej uvádzate. Oplatí sa mať po ruke:
- zmluvu, objednávku alebo iný doklad, ktorý určí zákazníka, miesto, obsah a trvanie prác,
- pracovnú zmluvu technika s dodatkami,
- preklad dokladov v cudzom jazyku do slovenčiny (okrem češtiny) a pri neúradnom preklade aj čestné vyhlásenie o preklade,
- európsky preukaz zdravotného poistenia pre prípad ošetrenia,
- hlásenie vyslania podľa pravidiel štátu, kam technik ide, ak ho tento štát vyžaduje.
Čo sa zmení od novembra 2028
Nariadenie (EÚ) 2026/2359 mení pravidlá o vysielaní od 2. novembra 2028. Povinnosť vopred informovať inštitúciu a požiadať o A1 sa podľa nového článku 15 ods. 1b vykonávacieho nariadenia nebude vzťahovať na služobné cesty. Poskytovanie služieb a dodanie tovaru však nariadenie za služobnú cestu výslovne nepovažuje, takže montáž u zákazníka pod túto výnimku nespadá.
Mimo stavebníctva sa táto povinnosť nebude vzťahovať ani na prácu v celkovom trvaní najviac troch po sebe nasledujúcich pracovných dní počas 30 po sebe nasledujúcich dní. Za stavebníctvo nariadenie v prílohe 6 považuje všetky stavebné práce pri stavbe, oprave, údržbe, úprave alebo demolácii budov, okrem iného montáž prefabrikovaných dielcov a inštalačné práce. Na žiadosť inštitúcie štátu, kde technik pracuje, bude treba preukázať, že ide o takúto výnimku. Dovtedy platí súčasný postup. Či a odkedy sa tieto zmeny uplatnia aj voči štátom EHP, Švajčiarsku a Spojenému kráľovstvu, zatiaľ nie je rozhodnuté.
Viac zákazníkov v jednom štáte
Sociálna poisťovňa uvádza, že vyslanie je možné aj vtedy, keď vyslaný zamestnanec pracuje postupne alebo súčasne v niekoľkých podnikoch v tom istom štáte. Rozhodujúce je, aby prácu robil v mene svojho zamestnávateľa. Či treba novú adresu zákazníka oznámiť, si overte v pobočke. Zmeny počas vyslania sa oznamujú do desiatich dní.
Servis v ďalšom štáte je však nové vyslanie s vlastným A1. Ak montáž prebieha na stavbe, počítajte s kontrolami. Na čo sa inšpektori pýtajú, opisuje článok Kontrola A1 na stavbe.
Časté otázky
- Platí výnimka do 8 dní aj pre A1?
- Nie. Podľa Your Europe sa táto výnimka týka miestnych pravidiel o mzde a ročnej dovolenke pri počiatočnej montáži. Na sociálne poistenie a doklad A1 nemá vplyv.
- Treba A1, keď stroj len dovezieme a zapojíme?
- Ide o prácu v inom štáte v mene zamestnávateľa. Ak sú splnené podmienky vyslania, je to vyslanie, a to podľa Sociálnej poisťovne aj vtedy, keď trvá jeden deň. Niektoré štáty pri takej práci neuplatňujú svoje zákony o vysielaní, ako Rakúsko v § 1 ods. 8 LSD-BG. Pravidlá o A1 to nemení.
- Kto žiada o A1 pre servisného technika?
- Pri vyslaní do jedného štátu zamestnávateľ. Ak technik pravidelne pracuje vo viacerých štátoch, žiadosť o určenie uplatniteľnej legislatívy podáva on sám alebo niekto na základe jeho splnomocnenia.
Zdroje
- Sociálna poisťovňa: Práca v EÚ, EHP, vo Švajčiarsku a v Spojenom kráľovstve
- Nariadenie (EÚ) 2026/2359, ktorým sa menia nariadenia (ES) č. 883/2004 a 987/2009 (EUR-Lex)
- Your Europe: Vysielanie pracovníkov do zahraničia
- RIS (Rakúsko): Lohn- und Sozialdumping-Bekämpfungsgesetz, § 1
- Sociálna poisťovňa: Ako požiadať o prenosný dokument A1 (PD A1)
- Správna komisia pre koordináciu systémov sociálneho zabezpečenia: Praktická príručka o uplatniteľných právnych predpisoch v EÚ, EHP a vo Švajčiarsku (SK, december 2013)